Yenidoğan Sarılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yenidoğan bebekler, dünyaya karşı savunmasızdır. Anne sütü birçok hastalığın bağışıklığı için yoğun şekilde önemlidir. Bu problemlerin başında da yenidoğan sarılığı gelmektedir.

Yenidoğan bebeklerde çokça çok görülen bu hastalığın tedavisi bebeğin sıhhatli bir biçimde gelişimi için gereklidir. Tedavinin doğru netice verebilmesi için bebeğin bilhassa ilk haftaları dikkatli bir şekilde gözlemlenmeli ve doğru zamanda tanı konmalıdır.


Bebeğinizin sarılık olup olmadığını anlayabilmeniz için, hastalığın ne olduğunu ve belirtilerini bilmeniz gerekir.
Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Sarılık, vücutta bulunan bilirubin maddesinin normal düzeyinin üzerine çıkması sonucunda oluşan bir hastalıktır.

Kırmızı kan hücrelerinin belirgin bir kısmı her gün kendini yeniler. Bilirubin, al kan hücreleri kendini yenilerken ortaya çıkan sarı renkli bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri yıkımı tıpkı sürede bilirubin üretimi anlamına gelir.

Vücutta eskiyen al kan hücreleri karaciğerden atılır, eski bilirubin ise dışkı ile atılır. Karaciğerin işlevini düz olarak yapamaması ya da karaciğerden atılamayacak kadar aşırı al kan hücresinin yıkımı sonucunda vücutta normalden çok bilirubin ortaya çıkmaktadır. Vücutta belli düzeyin yüzeyinde bilirubin birikmesi olursa ciltte, iç organları saran mukozada ve göz akında sararma meydana gelerek sarılık rahatsızlığı ortaya çıkar.

Yorumlar